Uw medewerker heeft recht op loon bij ziekte. Voor sommige zieke medewerkers met een dienstverband kunt u een Ziektewet uitkering aanvragen bij het UWV. De Ziektewet geldt dan als zogenaamd ‘vangnet’. Deze uitkering duurt uiterlijk tot uw werknemer 104 weken ziek is. Een veel voorkomende vangnetregeling is de no-riskpolis. Uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat slechts 16% van de personen die onder de no-riskpolis vallen dit weten. Ook werkgevers zijn vaak niet op de hoogte en maken daardoor onnodig kosten bij verzuim.

De no-riskpolis

De no-riskpolis is een regeling die voor u geldt als u een medewerker met een ziekte of handicap in dienst neemt, of in dienst houdt na toekenning van een WGA uitkering.  Deze medewerkers hebben de SFB status (structurele functionele beperking). Dit houdt het volgende in:

  • U krijgt een Ziektewet-uitkering voor uw werknemer als hij ziek wordt;
  • De Ziektewet-uitkering wordt niet aan u doorbelast in de premie zoals vastgesteld op de beschikking Werkhervattingskas;
  • Als uw medewerker in de WGA komt, wordt ook deze uitkering niet doorbelast in uw premie.

De no-risk geldt 5 jaar. De termijn van 5 jaar kan worden verlengd als sprake is van een aanzienlijk verhoogd risico op ernstige gezondheidsklachten.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 850

Wij helpen u financiële risico’s te beperken.

Inventarisatie

Na 2 maanden dienstverband mag u uw medewerker vragen of hij/zij onder de no-risk polis valt. Vraag bij ons het inventarisatieformulier op welke u hiervoor kunt gebruiken.

  • Informeer in de 3e maand na indiensttreding of er sprake is van een no-risk polis en of er mogelijkheden zijn voor Loonkostenvoordeel. Via het werkgeversportaal van het UWV kunt u dit als werkgever nagaan. Werknemers zijn immers vaak zelf niet goed op de hoogte.
  • Registreert u dit vervolgens als klant van ArboTeam in het verzuimsysteem, dan wordt het vangnet automatisch weergegeven bij een ziekmelding.
  • Heeft u een verzuimverzekering? Een medewerker die onder de no-riskpolis valt, hoeft u niet te verzekeren.
  • Geef ziekmeldingen in het geval van een no-riskpolis binnen 6 weken door aan het UWV en herstelmeldingen binnen 2 dagen. Bij een te late melding riskeert u een boete.

Insucare en ArboTeam helpen u financiële risico’s te beperken. Wij geven uitleg over de regelingen en helpen u uw procedures in te richten. Onze online systemen helpen hierbij. Komt uit uw inventarisatie dat uw nieuwe medewerker onder de no-riskpolis valt, informeer ons dan.

samenwerking is de basis om tot de beste verzuimaanpak te komen

Samenwerken met de casemanager

Hoe ziet de samenwerking met een casemanager van ArboTeam er uit? Wij hebben een overzicht opgesteld wat u in welke fase van het verzuim van onze casemanagers kan verwachten. Maar ook wat onze casemanagers van u als werkgever verwachten. Want samenwerking is de basis om tot de beste verzuimaanpak te kunnen komen.

Verzuimmeldingen en verzuimduur

Vergelijken we de eerste weken van 2021 met vorig jaar, dan zien we dat we in januari 40% minder nieuwe ziekmeldingen ontvingen. Nu halverwege februari ziet het er naar uit dat we ook deze maand minder nieuwe verzuimmeldingen ontvangen ten opzichte van februari 2020. Goed nieuws?

Verzuim en privacy

U mag er niet naar vragen, maar uw medewerker geeft zelf informatie over zijn klachten bij een ziekmelding. Herkenbaar? Hoe registreert u dit? En welke vragen stelt u wel bij een ziekmelding? Wij hebben de regels op een rij gezet om het geheugen weer even op te frissen.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.