Dat bij verzuim een medewerker 104 weken lang het loon krijgt doorbetaald, is vaak bekend. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de pensioenopbouw in deze periode? En bouwt een werknemer nog pensioen op als hij na twee jaar een WGA of IVA uitkering krijgt?

De eerste 104 weken van het verzuim

De opbouw van pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Tijdens de eerste 104 weken van het verzuim geldt een ontslagbescherming voor de werknemer en blijft de arbeidsovereenkomst van kracht. Een werknemer ondervindt daarom geen gevolgen voor de pensioenopbouw bij verzuim. Ook niet als het loon wordt aangepast naar 70%. De opbouw van ouderdomspensioen gaat door en bij overlijden hebben de nabestaanden recht op het nabestaandenpensioen zoals opgenomen in het pensioenreglement.

WGA- of IVA uitkering

Als de werknemer langer dan 2 jaar ziek is houdt het ontslagverbod op. Als de werknemer het eens is met het ontslag hoeft de werkgever geen toestemming te vragen aan het UWV. Bij ontslag stopt de opbouw van pensioen. Er is geen arbeidsovereenkomst meer en daarmee komt er ook een einde aan de arbeidsvoorwaarde pensioen. Heeft het UWV beoordeelt dat uw werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is, en dus recht heeft op een WGA- of IVA uitkering? Dan is de regeling premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid van kracht. Deze regeling is opgenomen in alle pensioenregelingen. Afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt de opbouw van het pensioen geheel of gedeeltelijk voortgezet alsof de werknemer nog een dienstverband heeft. Grondslag voor de verdere opbouw van pensioen is het pensioengevend salaris op de eerste ziektedag.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 850


De regeling ‘premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid’ is opgenomen in alle pensioenregelingen.


Vervroegde IVA uitkering

Als binnen de periode van 2 jaar duidelijk is dat een werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst, kan een vervroegde IVA worden aangevraagd. Ontvangt een werknemer een vervroegde IVA, dan geldt voor de werkgever het volgende:

  • De werkgever heeft voor deze werknemer geen re-integratieverplichtingen meer;
  • De werkgever moet het loon 2 jaar doorbetalen. De IVA uitkering mag van zijn loon worden afgetrokken.

De werknemer blijft dus formeel in dienst. Het aanvragen van een vervroegde IVA uitkering heeft dan ook gedurende de periode van 2 jaar loon doorbetalen geen gevolgen voor de pensioenopbouw, het ouderdomspensioen en het recht op het nabestaandenpensioen zoals opgenomen in het pensioenreglement.

Bij een (vervroegde) IVA zal er 100% premievrijstelling worden toegekend. Dat wil zeggen dat ook na de periode van 104 weken de opbouw van pensioen doorgaat. Bij overlijden blijven de nabestaanden recht houden op het nabestaandenpensioen.

Premieovereenkomst

Werknemers met een premieovereenkomst kunnen in het pensioenreglement vinden of tijdens de opbouw rekening wordt gehouden met de stijging van de staffel. Er zijn pensioenregelingen waarbij het premiepercentage gelijk blijft aan het percentage op de eerste ziektedag. De meeste pensioenregeling kennen echter een staffel volgende premievrijstelling.

Heeft u nog vragen? Of wilt u meer informatie over pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid? Neem dan gerust contact op met onze pensioenadviseur.


Aandacht voor de zieke werknemer

Aandacht voor de zieke werknemer

Het valt onze casemanager Françoise op dat werkgevers eenvoudig hun verzuimbegeleiding kunnen verbeteren door het geven van aandacht aan de zieke werknemer. Lees haar bevindingen en tips!
Integrale verzuimaanpak

Preventie: de integrale verzuimaanpak

Besteedt u als werkgever veel aandacht aan de re-integratie van zieke medewerkers, maar heeft u het gevoel dat u aan het dweilen bent met de kraan open? Realiseert u zich dat medewerkers die niet verzuimen, niet per definitie volledig productief zijn? En wilt u geen ‘losse flodders’ aan interventies inzetten, maar tot een gedegen integrale aanpak komen om dit verborgen verzuim te verminderen? Lees dan verder.
Arbodienstverlening tijdens de coronavirus

Arbodienstverlening tijdens het coronavirus

Een telefonisch spreekuur met de bedrijfsarts is sinds een jaar meer regel dan uitzondering. Uit onderzoek van Ipsos bleek dat 15% van 1100 ondervraagde medewerkers toch de voorkeur geeft aan face-to-face contact. Wij spraken met bedrijfsarts mw. de Laat over haar ervaringen het afgelopen jaar.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.