Op het congres van VeReFi (Verzuim Re-integratie en Financiën) kreeg ik de opdracht een locomokopkachelfantje te tekenen samen met mijn buurvrouw. Zonder overleg. Met onze handen samen aan één pen. De voorgaande opdracht om samen een huis te tekenen ging ons een stuk beter af. Sterker nog, alle 200 koppels hadden een vierkant met driehoek daar bovenop getekend. Maar u begrijpt dat niemand hetzelfde locomokipkachelfantje op papier had staan.

Stelt u zich nu eens voor dat u met een werknemer een plan van aanpak voor re-integratie aan het maken bent. Checkt u dan altijd of u het over hetzelfde ‘huis’ of over hetzelfde ‘locomokipkachelfantje’ heeft? Goed in gesprek gaan en blijven is de sleutel in een re-integratietraject. De tekenopdracht bevestigde maar weer dat dit dus makkelijker gezegd is dan gedaan. Je bent snel geneigd in een gesprek je eigen beeld en oordeel als vertrekpunt te nemen. En dat oordeel heb je al geveld voordat je het door hebt. Daar kan je niks aan doen. Maar wees hier dus bewust van en doe een stapje terug.

Snel contact opnemen?
Bel 040 – 023 138 50

Weet u hoe gezondheid eruit ziet?

En hoe ziet positieve gezondheid eruit?

Het Instituut voor Positieve Gezondheid (IPH) pleitte tijdens het congres voor betere aansluiting op de leefwereld van de individu bij ziekte. Even een stapje terug. Weet u hoe gezondheid eruit ziet?  Gezondheid is door de WHO gedefinieerd als ‘afwezigheid van ziekte’. Vanuit een positief perspectief kan gezondheid ook geformuleerd worden als ‘het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen in het leven’. De onderzoekers van het IPH gaan uit van zes hoofddimensies van gezondheid: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijke participatie en dagelijks functioneren.

Door duidelijk te krijgen welke dimensie echt belangrijk is voor een patiënt of zieke werknemer bereik je betere aansluiting en kunnen (gezondheids)problemen beter opgelost worden. Het moeten inleveren op de ene dimensie, kan mogelijk gecompenseerd worden door verbetering te bewerkstelligen op een andere dimensie. Dit vraagt een andere werkwijze van artsen. Voor hetzelfde probleem kan per patiënt een andere oplossing gewenst zijn. Deze werkwijze biedt ook veel mogelijkheden voor u als werkgever in gesprek met een (zieke) werknemer. Het IPH werkt daarom momenteel aan een tool voor HR. In afwachting hiervan kunt u wellicht alvast uitzoeken hoe de ‘locomokipkachelfantjes’ van uw werknemers eruit zien.

Vergroot de mentale weerbaarheid van medewerkers

Van financiële stress tot een hoge werkdruk: elke werknemer krijgt te maken met tegenslag. Een goede mentale weerbaarheid is belangrijk om met negatieve ervaringen om te kunnen gaan. Als werkgever kunt u een hoop doen om te veel stress te voorkomen en de mentale weerbaarheid van uw team te vergroten. Maar hoe herkent u stress bij uw medewerkers? En wat kunt u doen om uw medewerker in dit geval te helpen?
een plan van aanpak opstellen tijdens verzuim

Opstellen Plan van aanpak bij verzuim

Als een medewerker langdurig ziek is, volgen de werkgever en werknemer de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Het doel van deze wet is dat beide zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de medewerker snel en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Een belangrijke stap in dit proces is het opstellen van het Plan van aanpak.
Mindfullness toepassen op de werkvloer

Mindful werken

Het toepassen van mindfulness op de werkvloer kan bijdragen aan het verminderen van stress. Door het verminderen van stress heeft u gelukkigere werknemers en minder verzuim. Teveel prikkels in de omgeving kunnen mindful werken belemmeren. In deze blog worden een aantal tips gegeven om mindfulness toe te passen binnen uw bedrijf.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

Verzuim kan financiële gevolgen hebben voor uw onderneming. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van deze risico’s. Ook hier informeren wij u graag over. Dit doen wij samen met de adviseurs van Vanbreda Risk & Benefits waar ArboTeam onderdeel van is. Zij kunnen u ook adviseren over de mogelijkheden van het verzekeren van deze risico’s.