Het komt met regelmaat voor. Werkgever ontvangt een ziekmelding maar heeft sterke twijfels of er wel echt sprake is van ziekteverzuim. Bijvoorbeeld als de dag er voor een functioneringsgesprek heeft plaatsgevonden. Of als de medewerker eerst een vrije dag had aangevraagd, maar deze niet kon worden toegekend.

De regelgeving bij een ziekmelding

Indien een werknemer zich ziek meldt conform de daarvoor opgestelde regels van het verzuimprotocol, kunt u als werkgever de ziekmelding niet zomaar negeren of afwijzen, ongeacht uw twijfels of dit wel terecht is. Als werkgever mag u namelijk niet beslissen of een werknemer wel of niet kan werken. Het is aan de bedrijfsarts een uitspraak te doen over de mate van arbeids(on)geschiktheid van de werknemer. U mag de werknemer wel vragen hoe lang hij verwacht dat zijn verzuim duurt.

Wat adviseert ArboTeam u?

1. Neem contact op met de casemanager van ArboTeam.
Samen bespreken we de situatie. Soms kan een goed gesprek met medewerker al voor opheldering zorgen. Het feit dat u twijfels heeft, betekent vaak dat er meer speelt dat slechts een mogelijke medische situatie. Als werkgever zal u vaak ook zelf aan de slag moeten om de situatie op te lossen.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 850

Als casemanager zorgen we er voor dat de bedrijfsarts op de hoogte is van uw visie en vragen.

2. Is er echt een medische beoordeling nodig?
Dan kunnen we medewerker laten oproepen voor een (spoed)consult bij de bedrijfsarts. Het is belangrijk dat de bedrijfsarts ook uw kant van het verhaal hoort, zodat onafhankelijk advies gegeven kan worden. Als casemanager zorgen we er daarom voor dat de bedrijfsarts op de hoogte is van uw visie en vragen. Zo nodig zorgen we er voor dat u zelf ook even met de bedrijfsarts kan bellen.

In het kader van de Wet Verbetering Poortwachter dient uw zieke werknemer gehoor te geven aan een oproep voor een spreekuur van de bedrijfsarts. Deze wet stelt namelijk dat een werknemer verplicht is behandelingen en adviezen ten behoeve van zijn herstel op te volgen en zich te houden aan de re-integratieverplichtingen. De bedrijfsarts geeft advies over de mate van arbeids(on)geschiktheid, de beperkingen en mogelijkheden van de betreffende werknemer en de prognose van de beperkingen. Indien nodig wordt een re-integratietraject opgestart of werknemer is verplicht zijn werkzaamheden te hervatten.

3. Ga (nogmaals) in gesprek met medewerker.
Ongeacht de uitkomst van het advies zal de volgende stap zijn om met uw medewerker om tafel te gaan. Is uw medewerker arbeidsongeschikt bevonden? Dan maakt u afspraken ten behoeve van de re-integratie. Is uw medewerker niet ziek? Evalueer dan met elkaar en los nog aanwezige problemen (in de arbeidsrelatie) op.

Geen ziekteverzuim, maar verlof

Soms komt naar voren na een ziekmelding dat een vorm van verlof van toepassing is in plaats van ziekteverzuim. Denk bijvoorbeeld aan een ziekmelding vanwege het verzorgen van zieke kinderen, partner of ouders. Mogelijk heeft uw werknemer recht op wettelijk of bijzonder verlof. De regels en afspraken voor bijzonder verlof zijn opgenomen in de cao of de arbeidsovereenkomst.

Financiële gezondheid van uw medewerkers

Biedt u uw medewerkers hulp bij financiële problemen? Een belangrijke vraag om te beantwoorden nu het leven duurder wordt, geldzorgen bij lage en middeninkomens toenemen en er sprake is van arbeidskrapte. Hoe kunt u financiële gezondheid een plek kunt geven in de organisatie. Wij zetten een aantal tips voor u op een rij.
Subsidieregelingen bij personeel met een arbeidsbeperking of rugzak

Subsidieregelingen bij personeel met een arbeidsbeperking

Steeds meer werkgevers geven aan dat het aannemen en doorstromen van mensen uit bepaalde doelgroepen een hoge prioriteit heeft. Het aandeel medewerkers met een arbeidsbeperking neemt echter nog niet toe binnen bedrijven. De subsidieregelingen blijken vaak niet bekend te zijn. Wij geven een overzicht van deze regelingen.
Ziekteverzuim en disfunctioneren

Verzuim en disfunctioneren

Een werknemer meldt zich ziek tijdens een functioneringstraject. Regelmatig begeleid ik als casemanager dergelijke casussen en zie ik hoe complex zo’n situatie kan zijn. Wat kan je het beste doen in zo’n geval? Ik geef graag wat tips, op basis van mijn ervaringen uit de praktijk.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.