Loonkostenvoordeel (LKV)
Valt uw nieuwe medewerker onder het doelgroepregister, dan kunt u loonkostenvoordeel (lkv) aanvragen. Hiervoor heeft u de doelgroepverklaring nodig, die uw medewerker binnen 3 maanden na indiensttreding kan aanvragen. Uw medewerker is dit overigens niet verplicht.
Loonkostenvoordeel geldt ook voor oudere werknemers met een uitkering en werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Lage inkomensvoordeel (LIV)
Heeft uw medewerker een laag loon, dan heeft u recht op een tegemoetkoming in de loonkosten. U hoeft het LIV niet aan te vragen. Het UWV maakt een voorlopige berekening op basis van uw aangiften loonheffingen. Vul daarom het aantal verloonde uren goed in. Houd rekening met de deeltijdfactor en eventuele ADV-uren. De belastingdienst maakt vervolgens de definitieve berekening.
Heeft u recht op zowel LKV als LIV? Dan wordt alleen de hoogste tegemoetkoming betaald.
Loonkostensubsidie
Neemt u een medewerker met een ziekte of handicap in dienst die minder kan verdienen dan het minimumloon, dan vraagt u bij de gemeente waar de medewerker staat ingeschreven loonkostensubsidie aan. Hiermee wordt het verschil tussen de loonwaarde en het minimumloon vergoed.
Loondispensatie Wajonger
Wajongers zijn jongeren die door ziekte of een handicap een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het verschil in loonwaarde van de wajonger ten opzichte van een medewerker zonder beperking wordt door het UWV betaald.
Looncompensatie bij ziekte: no-risk polis
Voor sommige zieke medewerkers met een dienstverband kunt u een Ziektewet uitkering aanvragen bij het UWV. De Ziektewet geldt dan als zogenaamd ‘vangnet’. Deze uitkering duurt uiterlijk tot uw werknemer 104 weken ziek is.
Na 2 maanden dienstverband of bij een ziekmelding mag u bij uw medewerker navragen of uw medewerker onder een no-riskpolis valt. Uw medewerker is verplicht u de informatie te verstrekken.
Proefplaatsing, jobcoaching en werkplekvoorzieningen
Naast de financiële regelingen gerelateerd aan het loon of de loonwaarde, zijn er andere regelingen die het makkelijker maken een medewerker met een beperking in dienst te nemen. Twijfelt u of een medewerker geschikt is voor een functie? Onderzoek dan de mogelijkheden tot proefplaatsing. Er zijn ook mogelijkheden voor begeleiding door (of subsidie voor) een jobcoach. En is aanpassing van de werkplek nodig? Neem dan contact op met uw WerkgeversServicepunt.
Verzamel de juiste documenten en krijg inzicht in uw voordeel
U heeft documenten nodig waaruit blijkt dat uw medewerker een uitkering of no-riks polis heeft. Heeft uw medewerker deze documenten niet? Dan kunt u deze informatie met een machtiging van medewerker opvragen bij het UWV. Kijk voor meer informatie op de website van het UWV.
De regelhulp Financieel CV kan u en de medewerker helpen inzicht te krijgen wat het voordeel is bij gebruik van de subsidieregelingen. Mogelijk heeft uw medewerker deze al meegestuurd bij de sollicitatie.
Bent u klant bij Insucare of ArboTeam en heeft u vragen over de subsidiemogelijkheden? Neem dan gerust met ons op: 040 – 023 138 50.