Verzuim en disfunctioneren. Een complexe situatie.

Een werknemer meldt zich ziek tijdens een functioneringstraject. Regelmatig begeleid ik als casemanager dergelijke casussen en zie ik hoe complex zo’n situatie kan zijn. U krijgt te maken met twee verschillende begeleidingstrajecten, die vaak door elkaar gaan lopen. Wat kunt u het beste doen in zo’n geval? Ik geef graag wat tips, op basis van mijn ervaringen uit de praktijk.

De theorie en de praktijk

Eerst de theorie. Er is sprake van ziekteverzuim als een werknemer niet (volledig) het eigen werk kan doen door een medische reden. Bij disfunctioneren is een werknemer niet geschikt om de functie uit te voeren. Bijvoorbeeld als een werknemer niet aan de gestelde functie-eisen voldoet, of het karakter van de werknemer niet (meer) in de bedrijfscultuur past. In een dergelijk geval is er geen medische reden waardoor een werknemer niet goed functioneert.

En dan de praktijk. Tijdens ziekteverzuim zijn werkgever en werknemer verplicht er alles aan te doen om er voor te zorgen dat de werknemer weer kan terugkeren in zijn of haar eigen functie. Maar is dat bij disfunctioneren nog wel het gezamenlijke doel? En hoe staat het met de motivatie van beide partijen om te werken aan de re-integratie?

Mijn belangrijkste advies: zie een verbetertraject bij disfunctioneren en ziekteverzuimbegeleiding zoveel mogelijk als twee losse trajecten. Lees verder voor tips om dit advies in de praktijk te brengen.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 850

Informeer de bedrijfsarts goed over de situatie, en stel de vragen die bij de bedrijfsarts horen.

Ziekteverzuim en disfunctioneren

Tips bij verzuim en disfunctioneren

  1. Zet de bedrijfsarts in voor re-integratieadvies
    Daar horen de volgende vragen aan de bedrijfsarts niet bij: de werknemer aanspreken op zijn of haar gedrag, advies over niet-medische functioneringsproblemen, de werknemer vragen of hij/zij openstaat voor het beëindigen van het dienstverband, vragen wat voor taken de werknemer moet gaan doen etc. Informeer de bedrijfsarts wel goed over de situatie en stel vragen die bij de bedrijfsarts horen. Vraag de bedrijfsarts bijvoorbeeld of het bespreken van de toekomstige werksituatie het herstel in de weg staat, om zodoende te voorkomen dat de werknemer ‘vlucht’ in het ziekteverzuim.
  2. Blijf met elkaar in gesprek over het einddoel van de re-integratie
    Is er nog wel een gezamenlijk doel? Is er voldoende wederzijds vertrouwen in een gezamenlijke werksituatie? Leg zo nodig in het Plan van Aanpak vast dat er gesprekken gaande zijn over het einddoel van de re-integratie. Wilt u een andere route kiezen, gezien het functioneringsprobleem? Laat u dan juridisch goed informeren over de mogelijkheden.
  1. Parkeer het onderwerp werkinhoud en functioneren
    Als de werknemer kan starten met re-integreren, gaat hij of zij proberen wat wel/niet lukt. Ben dan niet al te kritisch op het werk dat de werknemer aflevert. Om te beoordelen of iemand weer hersteld is, wordt er gekeken naar de medische situatie en niet naar het functioneren.
  1. Laat u goed adviseren door een onafhankelijke adviseur
    De situatie is complex en gaat vaak gepaard met emoties bij zowel werknemer als werkgever. Het is dan ook goed om de casus regelmatig te bespreken met een onafhankelijke adviseur. Hij/ zij kan u kritische vragen stellen en helpen de juiste weg te bewandelen. U kunt hiervoor terecht bij de casemanager van uw arbodienst.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met uw eigen arbodienst om te informeren hoe zij u kunnen begeleiden in een geval van ziekteverzuim of disfunctioneren. Bent u nog op zoek naar een arbodienstverlener in de regio Eindhoven? Neem dan gerust contact met ons op.

Wetsverandering loondoorbetaling bij medewerker na AOW-gerechtigde leeftijd

Loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte na AOW-leeftijd

Heeft u een medewerker in dienst die na de AOW-gerechtigde leeftijd bij u is blijven werken? Vanaf 1 juli 2023 wordt de periode waarin u het loon moet doorbetalen bij ziekte voor deze medewerker verkort van 13 naar zes weken. Als uw AOW-gerechtigde medewerker vóór 1 juli 2023 ziek wordt, moet u als werkgever wel 13 weken loon doorbetalen. Voor ziektegevallen na 1 juli 2023 is de termijn van loondoorbetaling bij ziekte maximaal zes weken.
ArboTeam kan u helpen bij het verzuimproces en zorgt dat uw medewerkers gedegen kunnen reïntegreren -ArboTeam

Verzuimbegeleiding: meer dan alleen wet- en regelgeving

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Het kan hierbij zowel om verzuim vanwege fysieke als mentale redenen gaan. Bij mentale redenen zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan burn-out klachten. In de wet staat dat werkgever en medewerker zich samen met de bedrijfsarts moeten inspannen voor de re-integratie van de betreffende medewerker. Dit zorgt er alleen niet per definitie voor dat de zieke als mens de benodigde aandacht krijgt. Formulieren worden ingevuld omdat ze ingevuld moeten worden. Maar een goed gesprek dat daadwerkelijk tot effectieve re-integratie kan leiden, wordt helaas lang niet altijd gevoerd.
Begeleiding bij langdurig verzuim met een casemanager op locatie biedt vele voordelen.

De meerwaarde van de casemanager op locatie

Als werkgever heeft u een belangrijke verantwoordelijkheid in de verzuimbegeleiding van uw arbeidsongeschikte medewerker. In de Wet verbetering Poortwachter is opgenomen welke stappen u moet ondernemen als uw medewerker zich ziek meldt. De complexe wetgeving en de grote financiële gevolgen bij langdurig verzuim vragen om specialistische kennis om de verzuimbegeleiding verder vorm te geven.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.