De ziekmelding: welke vragen stel je?

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het belangrijk om de juiste informatie uit te vragen. De zieke medewerker heeft recht op privacy. Het is daarom wettelijk niet toegestaan te informeren en/of te registreren wat de aard en oorzaak van de ziekte is. Vraag alleen wat voor jou als werkgever noodzakelijk is om te weten:

  • De contactgegevens indien afwijkend (telefoonnummer en adres)
  • De prognose: hoe lang de afwezigheid vermoedelijk gaat duren
  • De lopende werkzaamheden en afspraken
  • Of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval
  • Of er sprake is van een verkeersongeval met een aansprakelijke derde
    (regresrecht: in verband met de mogelijkheid de kosten te verhalen)
  • Of een vangnetregeling geldt: No Risk; Compensatieregeling; Overig vangnet
    (in verband met recht op uitkering van het UWV)

Maak daarnaast afspraken over wanneer er een vervolgcontact plaatsvindt. Je mag afspreken dat werknemer je dagelijks op de hoogte houdt. Lees verder over wat je vervolgens mag registreren als werkgever.

Snel contact opnemen?
Bel 088 – 273 33 90

Bij een ziekmelding vertelt de medewerker vaak uit zichzelf wat de klachten zijn.

Wat registreer je?

Geef je een ziekmelding door in ons verzuimsysteem, dan voer je daarbij de antwoorden op bovengenoemde vragen in. Zo zijn wij als casemanager op de hoogte van de belangrijkste informatie en kunnen wij de juiste ondersteuning bieden. Met de ziekmelding maak je een dossier aan, waarin informatie wordt opgeslagen. Wat mag je precies registreren in dit dossier als werkgever?

  • Als werkgever mag je alleen de prognose vragen en deze vastleggen.
    Vertelt medewerker zonder het te vragen dat zijn been is gebroken? Leg dit dan niet vast. Ook mag je dit als werkgever niet vertalen naar bijvoorbeeld beperkingen in lopen en staan. Dat is aan de bedrijfsarts.
  • Leg afspraken over terugkeer en werkafspraken vast: welke taken voert medewerker wel uit?
    Dit spreek je af naar aanleiding van een advies van de bedrijfsarts. Of als medewerker zelf aangeeft mogelijkheden te hebben tot het uitvoeren van werkzaamheden.
  • Heeft de bedrijfsarts mogelijkheden en beperkingen gedeeld na een spreekuur? Dan mag je als werkgever deze nu wel vastleggen.

Vragen?

Neem contact op met de casemanager als je vragen hebt over dit onderwerp. Wij hebben een praktische informatiekaart beschikbaar die je kan raadplegen op het moment dat je een ziekmelding binnenkrijgt. Vraag deze gerust bij ons op.

een plan van aanpak opstellen tijdens verzuim

Opstellen Plan van aanpak bij verzuim

Als een medewerker langdurig ziek is, volgen de werkgever en werknemer de stappen uit de Wet verbetering poortwachter. Het doel van deze wet is dat beide zich samen met de arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de medewerker snel en verantwoord weer aan het werk te krijgen. Een belangrijke stap in dit proces is het opstellen van het Plan van aanpak.
Mindfullness toepassen op de werkvloer

Mindful werken

Het toepassen van mindfulness op de werkvloer kan bijdragen aan het verminderen van stress. Door het verminderen van stress heeft u gelukkigere werknemers en minder verzuim. Teveel prikkels in de omgeving kunnen mindful werken belemmeren. In deze blog worden een aantal tips gegeven om mindfulness toe te passen binnen uw bedrijf.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

Verzuim kan financiële gevolgen hebben voor uw onderneming. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van deze risico’s. Ook hier informeren wij u graag over. Dit doen wij samen met de adviseurs van Vanbreda Risk & Benefits waar ArboTeam onderdeel van is. Zij kunnen u ook adviseren over de mogelijkheden van het verzekeren van deze risico’s.